Raloxifeen

Vanwege de verschillen in beloop en klachten tussen mannen en vrouwen met een psychotische stoornis, wordt gedacht dat hormonen een rol zouden kunnen spelen in de behandeling van psychotische stoornissen. De afgelopen jaren is hier veel onderzoek naar gedaan. Het meest gunstige effect werd gevonden voor het hormoon oestrogeen. Een aantal onderzoeken laat zien dat oestrogeen een gunstig effect heeft op tal van (cognitieve) symptomen die voor patiënten zo beperkend zijn.

Helaas heeft oestrogeen ook een aantal vervelende bijwerkingen. Zo vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en neemt het risico op borst- of baarmoederhalskanker toe. Bij mannen kan het bijvoorbeeld resulteren in borstvorming. Voor veel patiënten, maar ook voor onderzoekers en artsen zijn dit onacceptabele bijwerkingen. Daarom is men op zoek gegaan naar een alternatief, dat uiteindelijk gevonden werd in raloxifeen.

Raloxifeen is met een ingewikkeld woord een ‘selectieve oestrogeen receptor modulator’. Dit houdt simpel gezegd in dat het in sommige organen net zo werkt als oestrogeen, maar dat andere organen met rust worden gelaten. Raloxifeen wordt bijvoorbeeld al sinds 1998 gebruikt om bij vrouwen na de overgang botontkalking te behandelen. Naast een gunstig effect op de botten blijkt het ook een gunstig effect op de hersenen te hebben. De organen die het met rust laat zijn de geslachtsorganen, waardoor er geen verhoogd risico op borst- of baarmoederhalskanker is. Door het gunstige effect op de hersenen én doordat er weinig bijwerkingen zijn, wordt raloxifeen gezien als een veelbelovende kandidaat in de behandeling van een psychose. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat het positief effect heeft op het denkvermogen. Er is echter nog meer onderzoek nodig om zeker te weten dat raloxifeen toepasbaar is in de behandeling van psychotische stoornissen.